Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του βιβλίου «ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ» Αρχική - Περιεχόμενα - Κριτικές αναγνωστών - Ο συγγραφέας - Αγορά του βιβλίου - Επικοινωνία

30 Νοεμβρίου 2020

Απειλείται η ψυχική υγεία των φαρμακοποιών

 

Το 89% των φαρμακοποιών δηλώνουν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο burnout (επαγγελματικής εξουθένωσης) με αποτέλεσμα το ένα τρίτο να σκέφτηκε κάποια στιγμή να εγκαταλείψει τη δουλειά του, ενώ ένα άλλο τρίτο να σκέφτηκε να εγκαταλείψει το επάγγελμα εντελώς.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της Royal Pharmaceutical Society της Βρετανίας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα αίτια αυτής της δυσάρεστης κατάστασης είναι οι πολλές ώρες απασχόλησης, η ανεπαρκής στελέχωση των φαρμακείων αλλά και ο φόρτος εργασίας που προκύπτει από την αυξημένη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών που εκδηλώνουν οι ασθενείς και οι λοιποί πελάτες των φαρμακείων.

Τα ποσοστά που εμφανίζονται στα αποτελέσματα της έρευνας είναι αυξημένα  σε σχέση με τα αποτελέσματα αντίστοιχης περσυνής έρευνας.  Η αύξηση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό, στην κρίση του Covid-19 που φαίνεται να αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα της ψυχικής υγείας των φαρμακοποιών. Το 54% των φαρμακοποιών δήλωσε στους ερευνητές ότι έχει κακή ψυχική υγεία ως αποτέλεσμα της πανδημίας και το 31% χαρακτήρισε τον αντίκτυπο ως σημαντικό.

 Τα σχόλια των θεσμικών φορέων

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής φαρμακοποιός (chief pharmaceutical officer) του Εθνικού Συστήματος Υγείας  (NHS) Keith Ridge είπε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι χρήσιμα για τον ποσοτικό προσδιορισμό της πίεσης που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί και ότι όλοι οι εργοδότες πρέπει να εξετάσουν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας πολύ προσεκτικά και να βεβαιωθούν ότι κάνουν ότι μπορούν για να αμβλύνουν τις ανησυχίες των εργαζομένων.

Στην έκθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας, αναφέρεται ότι το 57% των εργοδοτών προσφέρουν προγράμματα υποστήριξη ψυχικής υγείας και ευεξίας, αλλά το 44% των φαρμακοποιών διστάζει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα προγράμματα λόγω ανησυχιών σχετικά με την εμπιστευτικότητα, το στίγμα και τον πιθανό επιβλαβή αντίκτυπο στην καριέρα τους.

Η Sandra Gidley, πρόεδρος της Royal Pharmaceutical Society δήλωσε ότι η πανδημία «ήταν εξαιρετικά σκληρή και προκάλεσε τεράστιο άγχος και αυξημένο φόρτο εργασίας στις ομάδες εργαζομένων στα φαρμακεία. Οι ευέλικτες ώρες λειτουργίας ήταν εξαιρετικά χρήσιμες στη διαχείριση του φόρτου εργασίας και πρέπει να γίνουν μια μόνιμη προσαρμογή, παρά ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο» και πρόσθεσε: ««Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η υποστήριξη θα είναι διαθέσιμη για όσους τη χρειάζονται, αποτρέποντας παράλληλα την εμφάνιση προβλημάτων αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις βασικές αιτίες της κακής ψυχικής υγείας και ευεξίας στο χώρο εργασίας».